Van hout goud maken Luister hier naar De energie top 10! Koffiedik kijken Energiestootjes Sterke koffie voor ondernemers De beker van... Energie tanken

Ben jij een pionier?

Bekijk de eerste drie verhalen van: Aebi Schmidt, Kasteel Twickel en Zo’n Goed Plan.

Ondernemen is vooruit kijken, flexibel zijn en je aanpassen aan de omstandigheden. Maar als de economie tegenzit, zijn extra investeringen een schrikbeeld. Toch zijn er visionairs, durfals en pioniers die kansen blijven zien. Bijvoorbeeld in Nieuwe Energie. Dit zijn de ondernemers die later geroemd worden om hun vooruitziende blik. Heb jij ook je blik gericht op de toekomst?\nVertel ons jouw verhaal!\nEn ontvang je eigen Nieuwe Energie koffiemok!

Hout is goud!

Kasteel Twickel ligt midden op een prachtig landgoed van ruim 4.000 hectare. Zo’n groot oppervlak met bomen, heggen en struiken; na een rondje snoeien is de berg houtafval enorm.

“Het afvoeren van dit resthout zou ons een vermogen gaan kosten. Dat is toch idioot! Zo’n kostbaar product, daar moesten we iets mee kunnen”, vond Hans Gierveld, adjunct rentmeester.

Onder de grond vond hij de oplossing in een enorme houtkachel! Het hout is nu een Nieuwe Energiebron geworden waarmee ze 50.000 kuub gas besparen. Nieuwsgierig naar het verhaal van Hans?
Lees verder...

Meten is weten!

“Als iemand zegt dat iets niet kan, dan word ik pas echt gemotiveerd! Ik ben een techniekfan en zoek voortdurend naar slimme oplossingen. Ook op het gebied van energie besparen.”

Steven Koenderink, facilitair manager bij Aebi Schmidt, krijgt van zijn chef vrij baan. De ‘Willie Wortel’ van het bedrijf spoort met een inventief en vernuftig meetsysteem alle energielekken op. Dat levert jaarlijks vele euro’s op. Wil jij ook geld besparen door slim om te gaan met energie? Kijk hoe Steven dat aanpakt! Lees verder...

“De toekomst zien we zonnig in!”

“Ik heb loyale mensen in dienst. Collega’s met een gezin thuis. Ik voel een grote verantwoordelijkheid hun banen te behouden. Dat vergt in deze lastige tijden creatief ondernemerschap. En lef!” Directeur Koen Rook van RS Techniek investeerde fors in een digitaal concept, ZO'N GOED PLAN, waarmee woningbezitters binnen een uur kunnen zien hoe hun hoge energierekeningen definitief tot het verleden behoren. In plaats van mensen te moeten ontslaan, zit Koen met zijn bedrijf in een opwaartse spiraal. “Ik geniet elke seconde van deze stroomversnelling!”
Lees verder...

Column Theo Rietkerk, gedeputeerde

“Het verhaal waar ik trots op ben!”

Ik wil, later als ik met mijn kleinkinderen voor de open haard zit, een verhaal kunnen vertellen. Een verhaal waar ik trots op ben. Een verhaal dat hen verbaast. Dat verhaal zijn wij nu aan het schrijven, samen. Met wetenschappers, ondernemers en inwoners.

Wij weten niet hoe de toekomst er in 2050 uitziet. Wij delen slechts het denkbeeld dat verandering noodzakelijk is. Wij voelen dat afhankelijkheid van een kleine hoeveelheid grondstoffen ons kwetsbaar maakt. En dat gevoel, die intuïtie, begint nu langzaam in alle lagen van de samenleving door te dringen.

Lees verder...

Theo op twitter!

Naar #Haaksbergen #Twente voor het portefeuille-overleg milieu; onderdeel #energie, besparing en nieuwe energie staan bij mij centraal. #NEO
Ga op energiesafari met Theo!? Stap bij deze gedeputeerde in de auto! Er zijn slechts 2 zitplaatsen, dus meld je snel aan! twitter

Energiestootjes

In Overijssel hebben we grote ambities. In 2020 willen we 20% Nieuwe Energie opwekken. Veel bedrijven en verenigingen zijn enthousiast over dit doel en dragen hun steentje bij met vernieuwende initiatieven. De provincie ondersteunt deze pioniers met geld, inspiratie en advies!

Energiescan
MKB bedrijven

energiescan De energie - prijzen stijgen ook in 2013 weer met zo’n 6%. Als onder-nemer kun je eenvoudig geld én tot zo’n 40% energie besparen door een energiescan van jouw bedrijf te laten maken. De provincie Overijssel betaalt de helft van de kosten van de scan.
Vraag de energiescan aan!

Rijden op groengas

groen gas Rijden op groengas wordt steeds populairder. Veel voertuigen zijn inmiddels als groengas-auto verkrijgbaar. Bij vergisting van organisch materiaal, zoals groente-, fruit- en tuinafval, rioolslib of mest, ontstaat biogas.
Download de folder...

Twitter mee!

Tweet jouw energiestootje met #neo.

Nieuwe Energie in de Supermarkt

energiescan Een supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen: dat is de Reimarkt. Met dit initiatief wil een superconsortium van 24 markt- partijen met een nieuwe aanpak komen om woningen snel energiezuinig te maken. Een winkel met producten die de consument inzicht en gemak geeft in wat er op de markt te koop is op het gebied van duurzaam wonen.
bekijk de animatie...

Melk,
de groene motor!

koeien Agricomfort uit Friesland ontwikkelde een systeem, ECO 200, dat energie onttrekt uit koeienmelk. De warmte die vrijkomt bij het koelproces van de melk wordt hergebruikt. Zo kan het aangrenzende woonhuis worden verwarmd. Dit levert een forse reductie van energie en CO2 uitstoot op.
lees verder...

Energiek voetballen

energiek voetbal Met het project ‘De duurzame vereniging’ wil ook de KNVB aantonen dat voetbalverenigingen fors op energie kunnen besparen. In Zwolle is VV Berkum al bezig met LED-lampen voor de veldverlichting en in Den Ham verwarmt een pelletkachel de kleedkamers.
lees verder...
Bekijk het volledige vraag en aanbod hier Zelf ook wat aan te bieden op de energiemarkt?

Energiemarkt

bus Prijs op aanvraag:

Energiebus zoekt evenementen

De Energiebus zoekt evenementen waar de bus de promotie kan verzorgen voor Nieuwe Energie. In de bus kunnen lokale installateurs, bouw- en isolatiebedrijven zich presenteren en speciale acties aanbieden! info@verbeterenbespaar.nl, 06 23 97 62 08
solar team Gevraagd:

Solar teams zoeken sponsoren

Solar team Twente en Solar team Windesheim zijn op zoek naar sponsoren. Voor € 25,00 sponsor je al een zonnecel of een schaalmodel van de zonne-auto waarmee je deze teams verder op weg helpt.
duurzaam dorp Aangeboden:

DVD Duurzaam dorp Overijssel 2011

Ontdek hoe duurzame dorpen in Overijssel omgaan met Nieuwe Energie. Provincie geeft gratis 20 exemplaren weg.
tussen zon en magma Aangeboden:

DVD ‘Tussen zon en magma’

Persoonlijk portret van de IJslandse architect en uitvinder prof. Ir. Jón Kristinsson, peetvader van het duurzame bouwen in Nederland. In 2012 verschenen documentaire ter ere van het paviljoen dat hij liet bouwen op de Floriade.
bedrijfsfilm Aangeboden:

Bedrijfsfilm Nieuwe Energie

Wil je zelf ook een eigen bedrijfsfilm over de manier waarop je maatschappelijk verantwoord onderneemt? De provincie Overijssel ondersteunt met advies, scenarioschrijvers en filmploeg.
koffietafel Aangeboden:

Koffietafel Landgoed Twickel

Wil je de enorme houtkachel op Landgoed Twickel aan het werk zien. Rentmeester Hans ontvangt je voor de koffie, vertelt op inspirerende wijze hoe zij met energiebesparing en energieopwekking omgaan en neemt je mee voor een rondleiding. Meld je aan!
koffietafel Aangeboden:

Koffietafel Aebi Schmidt

Tijdens jouw bezoek aan Aebi Schmidt in Holten kom je alles te weten over een ingenieus gebouwbeheersingsysteem. Onderdelen hiervan kun je wellicht eenvoudig toepassen in je eigen bedrijf. Meld je aan!
koffietafel Aangeboden:

Koffietafel Zo'n Goed Plan

Koen en Erik hebben de koffie klaarstaan in Genemuiden. Ze vertellen alles over hun slimme computerprogramma waarmee ze binnen een uur een energiescan maken van een woning.

Utopia of werkelijkheid?

Wetenschappers, uitvinders en slimme ondernemers innoveren. Steeds vaker, steeds sneller. Ontdek hier de bijzondere producten van de (nabije) toekomst. Meer utopia? Bekijk alle innovaties en vul vooral aan.

Akkers vol Nieuwe Energie

Planten vertegenwoordigen eigenlijk de perfecte zonne-energie technologie. Ze gebruiken zon om energie te produceren; we noemen dat fotosynthese. Wetenschappers van de Universiteit in Georgia zijn er nu in geslaagd het fotosyntheseproces te onderbreken en elektronen te ‘vangen’ voordat de plant ze gebruikt. Binnenkort kunnen we Nieuwe Energie dus gewoon oogsten!

De Powerbrella

Lekker in de schaduw zitten en tegelijkertijd stroom opwekken. De Powerbrella heeft zonnepanelen die de ingebouwde batterijen opladen. Zo kun je in de poot van de parasol je radio of mobiele telefoon inpluggen. De Powerbrella is vanaf juli te koop!

De Levitation bicycle

Deze futuristische fiets levert schone en gezonde Nieuwe Energie. In het frame zit een USB 3.0 port zodat je je mobiele apparaten onderweg kunt opladen. Ook zit er een wifi-spot in de fiets, zodat je altijd verbonden bent. De energie die vrijkomst door het fietsen wordt opgeslagen in high capacity batterijen. De naam Levitation wil zeggen: leven en rijden zonder de aarde ‘aan te raken’.

SolaRoad

Er ligt in Nederland zo’n 137.000 kilometer aan wegdek waarop de zon in volle glorie kan schijnen. TNO ontwikkelt SolaRoad: het eerste Nederlandse zonnewegdek. De SolaRoad is een kruising tussen wegdek en zonnepaneel: je kunt eroverheen rijden maar tegelijkertijd zet de weg zonlicht om in Nieuwe Energie. Die energie kun je vervolgens gebruiken voor de wegverlichting, markeringen, verkeerslichten; of gewoon aansluiten op het elektriciteitsnet. Het eerste prototype werd gepresenteerd in 2012. Dit jaar volgen oefenprojecten.

Window Socket

Je plakt de Window Socket op het raam, plugt een stekker in en profiteert direct van Nieuwe Energie. Je kunt het ‘stopcontact’ overal gebruiken: in de auto, in een vliegtuig en overal in de buitenlucht. Industrieel ontwerpers Kyuho Song en Boa Oh zijn nog op zoek naar een fabrikant die dit tot een consumentenproduct kan omzetten.

De Soundscraper

De Soundscraper is een futuristisch concept, ontworpen om de geluidstrillingen van drukke steden om te zetten in Nieuwe Energie. De Soundscraper wordt bedekt met 84.000 haartjes die het geluid van auto’s, treinen, voetgangers en vliegtuigen opvangen. Ieder haartje is voorzien van geluidssensoren. Zodra het geluid wordt opgepikt, zet een energie-oogstsysteem de trillingen om in kinetische energie. Deze energie wordt weer omgezet in elektriciteit.

© Copyright Neo-Zine 2013 overijsselheeftnieuweenergie.nl